491 202 061
PO–PÁ 8–16 hodin
0
Košík

Hliníkové nádobí - výhody a škodlivost pro lidský organismus

Některé hospodyňky se tomuto kuchyňskému náčiní vyhýbají s odkazem na mýtické nebezpečí hliníkového nádobí. Odpůrci těchto výrobků tvrdí, že kov z nádoby proniká do jídla a poškozuje organismus. Je to pravda? Je možné vařit v hliníkovém nádobí bez nebezpečí pro zdraví?

Co je to hliník?

Hliník má stříbřitě bílý odstín, snadno se ohýbá a taví. Hlavní výhodou tohoto materiálu je jeho hmotnost; patří k nejlehčím kovům. Je ceněn také pro svou dobrou tepelnou vodivost. Kdysi se hliníku říkalo "létající", byl to kov používaný při konstrukci letadel. Aby byl pevnější, přidává se do jeho složení hořčík. Tato slitina se nazývá dural a často se používá při výrobě kuchyňského nádobí. Aby se snížila cena výrobků, přidává se do hliníku křemík a vzniká silumin.

Hliník je pro tělo škodlivý

V roce 1998 Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že hliník není pro člověka škodlivý, pokud množství požitého kovu nepřesáhne 30-50 mg denně. Rovněž bylo uvedeno, že tento materiál není karcinogenní, což znamená, že nemůže způsobit rakovinu. Pokud jde o Alzheimerovu chorobu, nebyla zjištěna žádná souvislost mezi ní a požitím hliníku.

Škodlivé hliníkové nádobí

Bylo zjištěno, že člověk denně přijímá s potravou a vodou určitou porci přírodního hliníku, která však nemá vliv na zdraví. Jak je to však s nádobím vyrobeným z tohoto kovu? Vědci provedli výzkum a prokázali, že minimální dávka hliníku, která se dostane do potravin při skladování a vaření, nepřesahuje 3 mg, což je desetkrát méně, než je bezpečné množství.

Výhody

Hliníkové nádobí má mnoho výhod, proto jeho výrobu nikdo neodmítá. Mezi výhody patří následující faktory:

  1. cena;
  2. trvanlivost
  3. lehkost
  4. rozmanitost tvarů;
  5. odolnost proti korozi (nerezaví).

Tyto vlastnosti se vysvětlují převahou hliníku a jeho nízkou hmotností. Tento kov je tvárný a lze jej ve výrobě snadno opracovávat (lisováním, ohýbáním). Hliník má nízkou teplotu tání, díky čemuž je vhodný pro odlévání. Výroba výrobků z tohoto materiálu nevyžaduje velké množství energie a peněz.

Pokud se rozhodnete koupit novou mísu, zeptejte se prodejce, jakou metodou bylo hliníkové nádobí vyrobeno. Vědra, plechy na pečení a mísy vydrží méně, pokud jsou vyrobeny lisováním, zatímco lité hliníkové nádobí je pevné a odolné, ale je dražší. Věnujte pozornost tloušťce stěny: pokud se jedná o pánev, neměla by být tloušťka dna menší než 1,5-2 mm. Tenkostěnné lisované hliníkové nádobí se snadno ohýbá, podléhá deformacím a rychle se kazí, ale při správné péči a používání vydrží navždy.

Proč je nebezpečné

Při vaření kyselých potravin, například marinády v hrnci, stěny nádobí zbělají. Je to způsobeno tím, že vlivem agresivního prostředí dochází k destrukci oxidového filmu, který vzniká v důsledku oxidace hliníku na vzduchu. Tento film je korozní vrstva, která vzniká při difúzi molekul kyslíku s kovem. Zpočátku se vytváří po anodické oxidaci (chemické eloxování) při výrobě.

Pokud je nádobí eloxováno, vzniklý umělý oxidový film je odolnější a trvanlivější. Zabraňuje pronikání čistého kovu do potravin. Pokud dojde k jeho zničení, může jídlo získat kovovou chuť, která však nemá vliv na zdraví. Film lze obnovit, ale nebude již tak pevný. K tomu je třeba do nádoby nalít vodu a počkat 15 minut. Poté nádobí otřete suchým, čistým hadříkem. Tyto úkony povedou k částečnému obnovení filmu.

Co lze vařit v hliníkovém nádobí

V hliníkovém nádobí byste neměli kvasit zelí ani v něm vařit a skladovat kyselé potraviny, jinak se nádobí stane nepoužitelným. Ani obnovení fólie ji nezachrání. V hliníkovém nádobí lze vařit všechny pokrmy, které neobsahují kyselé složky:

  • kaše jakéhokoli druhu;
  • mléčné výrobky, ale ne kysané mléčné výrobky;
  • polévky
  • maso
  • ryby
  • těstovinové výrobky;
  • nekyselá zelenina vařená bez octa;
  • sladké ovocné džemy.

Proč byste neměli skladovat v hliníkovém nádobí?

Pro skladování a vaření marinád a kvásků používejte smaltovaný hrnec a kovový odložte pro jinou příležitost. V opačném případě se ochranný film hliníkového nádobí rozpustí a dodá jídlu nepříjemnou chuť. Pokud v takovém hrnci boršč vaříte, je lepší ho po uvaření přelít do jiné nádoby. Hliníkové lžíce nemají čas být ovlivněny kyselinou, takže s nimi můžete bez obav jíst kysané zelí. Nejlepší poskytovatel https://22bet-cz.com/ nabízí skvělé hry a propagační akce

Do košíku bylo přidáno

1 (vč. DPH)
Pokračovat v nákupu Přejít do košíku
V košíku máte celkem 1 ks zboží v celkové ceně 2 695,- Kč

Vše o nákupu

O nás

Kontakt

Doprava a platba Uloženka Reklamace Vrácení zboží Servisní střediska Akce - doprava zdarma Sídlo a fakturační adresa Ocenění a certifikáty Slevové kupóny Ochrana osobních údajů Prostorová dezinfekce PENZO s. r. o.
Dělnická 782, 506 01 Jičín

Telefon+420 491 202 061 (PO–PÁ 8–16)
E-mail[email protected]
[email protected] Facebook
Heuréka Najdete nás i na MALL.CZ
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně on-line; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
Copyright © 2007–2023 PENZO s. r. o
TOPlistTOPlist
a02e173572546a2b2f6b4051f05c7227